1 de des. 2017

Dogmes i doctrines

"Debemos estar siempre dispuestos a creer que lo que nos parece blanco es en realidad negro, si la jerarquía de la Iglesia así lo decide." Sant Ignasi de Loyola, Exercicis espirituals (1)

D'on venen les ànimes? Les crea Deu en el mateix instant de la fecundació de l'òvul humà? O hi ha un "magatzem d'ànimes", creades ja totes "al principi dels temps"? En quin moment es comença a tenir ànima? En el mateix moment de la fecundació? Més tard? Quaranta dies més tard, dos mesos més tard? Com s'hereta exactament el pecat original? El plaer sexual és la causa i la via de transmissió d'aquesta herència? Les relacions matrimonials ideals són aquelles en què en les relacions sexuals no hi ha plaer, sinó només el sentit del deure de la reproducció? A banda de ser el celibat un estat més elevat de perfecció, també ho és dins del matrimoni, llevat dels dies òptims de cara a garantir la procreació? És pecat tenir relacions sexuals després de la menopausa, en tant que ja no es poden tenir fills i "en canvi" el contacte sexual produeix plaer? És pecat la relació sexual que finalitza de manera volguda sense que l'home hagi arribat a ejacular ("ni a dins ni a fora")? Es poden tenir relacions sexuals durant la menstruació? I durant l'embaràs? És un adúlter l'home que desitja "massa" la seva dona? Tenir una filla contamina més la mare que tenir un fill? És pecat tenir relacions sexuals el dia que es té la intenció de combregar? I el dia abans? És pecat que durant el coit la dona estigui damunt de l'home, ja que en aquesta postura es dificulta la fecundació? I què passa amb les relacions sexuals de costat i altres postures? Són lícites si l'objectiu és augmentar el plaer? Una dona que té la regla pot entrar en una església? Una dona que mor durant la quarantena després del part, sense haver estat "purificada", pot ser enterrada al cementiri? Sant Josep tenia desitjos sexuals i se'ls reprimia, o ni tan sols en tenia? Adam i Eva tenien relacions sexuals al paradís? Si les tenien, els produïen plaer o no?  Etc.

Al llarg dels segles, papes, bisbes, cardenals, monjos, frares, predicadors, teòlegs, en definitiva, "gent amb estudis, autoritat i prestigi" dins de l'Església, amb figures tan cabdals i tan intocables com per exemple Sant Agustí d'Hipona o Sant Tomàs d'Aquino, s'han dedicat amb entusiasme a debatre qüestions tan apassionats com les anteriors. De vegades decantant-se per unes opcions, de vegades per unes altres.

No em costaria seguir allargant la llista de qüestions pintoresques (algunes directament estúpides, malaltisses, o sòrdides) com les anteriors. I tampoc em costaria anar adjuntant a cada pregunta les cites corresponents, dels predicadors, bisbes o papes que s'han dedicat a opinar sobre elles. Per referenciar aquestes cites només em caldria revisar les notes que aquests darrers mesos he anat prenent d'algunes lectures, però ara em fa mandra aquesta revisió. A més, qualsevol persona mínimament interessada en la història de l'Església sap que no m'invento res, que aquestes controvèrsies han existit. Una altra cosa és la valoració que en faci cadascú.

--
(1) El text original diu "Debemos siempre tener, para en todo acertar, que lo blanco que yo veo creer que es negro, si la Iglesia jerárquica así lo determina" (fragment del punt 356 dels Exercicis espirituals). La frase que jo he fet servir me l'he trobat a un llibre de cites, i dient el mateix (crec que ho diu), em sembla més clara i entenedora que l'original.